Kanceri i zorrës së trashë është një nga tumorët malinj më të diagnostikuar në botë. Megjithëse mosha mesatare e të diagnostikuarve është rreth 70 vjeç dhe shumica e pacientëve janë mbi 50 vjeç, të dhënat tregojnë për një rritje të madhe të rasteve tek personat e moshës 20 deri në 49 vjeç.
Studiuesit nga Qendra Gjithëpërfshirëse Lombardi e Universitetit Georgetown (Shtetet e Bashkuara të Amerikës) kanë zbuluar se normat e kancerit kolorektal janë rritur ndjeshëm në pacientët midis moshës 20 dhe 49 vjeç gjatë 25 viteve të fundit. Nuk dihet saktësisht arsyeja e këtij trendi, por dyshohet se ka të bëjë me dietën dhe mikrobiomën.
Pas studimit të mikrobiomës së njerëzve me kancer kolorektal, ata zbuluan se përbërja e baktereve, kërpudhave dhe viruseve në tumorin e një personi ndryshonte ndjeshëm në varësi të faktit nëse ata ishin diagnostikuar në fillimin e hershëm (45 vjeç ose më të rinj) ose vonë (65 vjeç e lart). Këto rezultate mund të ndihmojnë në zgjidhjen e enigmës se pse më shumë të rinj po zhvillojnë kancer kolorektal, veçanërisht ata pa faktorë rreziku të njohur të identifikueshëm.
Gjetjet e studimit do të prezantohen në takimin vjetor të Shoqatës Amerikane të Onkologjisë Klinike 2023, në Çikago, në qershor.
“Të rinjtë me kancer kolorektal kanë kancere më agresive biologjikisht dhe çdo avantazh që ata kanë nga të qenit më të rinj eliminohet nga natyra më agresive e tumorit. Ne gjithashtu e dimë se, në pjesën më të madhe, gjenetika nuk shpjegon rritjen e kohëve të fundit të sëmundjes”, tha Benjamin Adam Weinberg, profesor i asociuar i mjekësisë në Georgetown Lombardi.
Përveç kësaj, ai shtoi: “Por ne kemi triliona baktere që banojnë në trupin tonë, duke përfshirë zorrët, disa prej të cilave janë të implikuara në zhvillimin e kancerit kolorektal, prandaj mendojmë se mikrobioma mund të jetë një faktor i rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjes, pasi ndërhyn në ndërveprimin midis gjenetikës, mjedisit, dietës dhe sistemit imunitar të një personi”.
/a.r