Kafeja pa kafeinë ndryshon nga kafeja e zakonshme vetëm në sasinë e kafeinës që përmban dhe në asnjë lëndë tjetër ushqyese. Kështu, vlera ushqyese është pothuajse e njëjtë me atë normalen. Kjo do të thotë se ruan të gjitha aromat dhe shijen e saj.
Kafeina hiqet përmes një procesi të quajtur dekafeinim dhe mund të ndodhë në mënyra të ndryshme. Mënyra natyrale është ajo gjatë së cilës kokrrat e kafesë jeshile treten në ujë, para se të piqen. Kështu, rreth 97% e kafeinës hiqet, dhe si rezultat, filxhani i fundit pa kafeinë përmban deri në 7 mg kafeinë!
Cilin të preferoni?
Kafe pa kafeinë – Kokrrat në kafenë e pa kafeinë lahen në solucione speciale për të hequr 97% të përmbajtjes së tyre të kafeinës, përpara se të fillojë pjekja. Përveç kafeinës, vlera ushqyese e kafesë pa kafeinë është pothuajse identike me atë të kokrrave të zakonshme të kafesë.
Kafja pa kafeinë përmban sasi të ngjashme të antioksidantëve si kafeja e zakonshme. Këto përfshijnë kryesisht acidin klorogjenik dhe polifenole të tjera.
Pakafeina mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit të tipit 2. Gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun e vdekjes së parakohshme.
Kafeja pa kafeinë shkakton dukshëm më pak refluks acidi sesa kafeja e zakonshme. Pirja e më shumë se dy filxhanëve në ditë mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë.
Të tjera përfitimi të saj janë:
Përmirësimi i humorit, koha e reagimit, memoria dhe funksioni mendor
Rritja e ritmit të metabolizmit dhe djegia e yndyrës
Performanca e përmirësuar atletike
Ulja e rrezikut të depresionit të lehtë
Rrezik shumë më i ulët i cirrozës së mëlçisë, ose dëmtimit të mëlçisë në fazën përfundimtare
g.kosovari