Një profesor japonez ka zhvilluar një prototip të ekranit televiziv që lëpihet që mund të imitojë shijet e ushqimit, një hap tjetër drejt krijimit të një teknologjie më të avancuar.
Pajisja, e quajtur “Shijoni televizorin” (TTTV), përdor një karusel me 10 kuti shije që spërkaten në kombinim për të krijuar shijen e një ushqimi të caktuar. Mostra e shijes më pas rrotullohet në një film mbi një ekran të sheshtë TV që shikuesi ta provojë. “Në epokën e COVID-19, kjo lloj teknologjie mund të përmirësojë mënyrën se si njerëzit lidhen dhe ndërveprojnë me botën e jashtme”, tha Homei Miyashita, profesor i Universitetit Meiji.
Ai tha se qëllimi është që të mundësohet që njerëzit të kenë përvojën e diçkaje që hahet në një restorant në anën tjetër të botës, edhe kur qëndrojnë në shtëpi”, tha ai. Miyashita punon me një ekip prej rreth 30 studentësh që ka prodhuar një shumëllojshmëri pajisjesh të lidhura me shijen, duke përfshirë një pirun që e bën ushqimin më të pasur me vitamina. Ai tha se e ndërtoi vetë prototipin TTTV gjatë vitit të kaluar dhe se një version do të kushtojë rreth 875 dollarë.
Një mënyrë tjetër së ku mund të përdoret ky lloj televizori është edhe gjatë mësimit online të somelierëve dhe kuzhinierëve si dhe lojërat që përfshijnë kuize me ushqime. Miyashita ka qenë gjithashtu në bisedime me kompanitë që të përdoret teknologjia e tij për aplikacione të ndryshme si një pajisje që mund të tregojë një shije pice ose çokollatë.
Studentja e Meiji, Yuki Hou, 22 vjeçe, demonstroi TTTV për gazetarët, duke i thënë ekranit se donte të shijonte çokollatën e zezë. Pas disa përpjekjesh, një zë i automatizuar përsëriti porosinë dhe karuseli hodhi një mostër në një fletë plastike. “Është si çokollatë me qumësht”, tha ajo. /Burimi: Reuters. Përshtati: Gazeta “Si””
/b.h