Stina e verës përbën kushtet ideale të zhvillimit të baktereve patogjene në ushqime. Ato mund të gjenden edhe në fruta, perime e jo vetëm në ushqimet shtazore. Bëni kujdes me ushqimet e mëposhtme nëse doni të evitoni rrezikun e helmimit, duke u siguruar të plotësojnë kushtet e sigurisë dhe higjenës!
Në veçanti duhet të bëjnë kujdes grate shtatzanë, femijët e vegjël dhe mosha e tretë të cilët kanë një sistem imunitar me delikat dhe aparat tretës më të ndjeshëm!
USHQIMET E RREZIKSHME NE VERE!
-Mishi i pagatuar: mishi gjithmone permban baktere te cilat eliminohen vetem me gatimin. Eshte e udhes ne kete stine te mos e preferoni mishin me gjak!
-Guackat krudo: Nga 2011 deri ne 2013, ne bote eshte verejtur rritje deri ne 50% i bakterit Vibrio Vulnificus ne prodhimet e detit te gjalla sidomos te ostriket. Helmimi prej tij shkakton diarre, te vjella dhe spazma!
-Majoneza dhe akulloret e Bera me veze te gjalle: vezet e pagatuara duhet te evitohen detyrimisht ne stinen e veres nese nuk doni te rrezikoni prej Salmoneles!
-Qumeshti i pasterizuar: Qumeshti eshte nder produktet me delikate ndaj temperaturave te ngrohta. Duke ditur se ne Shqiperi, zinxhiri i ftohjes nderpritet shpesh, qumeshti i pasterizuar rrezikon menjehere ne krahasim me ate te sterilizuar qe shkruan UHT. Beni kujdes edhe me gjithe neproduktet e qumeshtit te pasterizuar sic jane akulloret!
-Jeshilleqet: edhe pse duken si te pafajshme, keto ushqime mund te rrezikojne nga toka ku mbillen nepermjet ujrave te kontaminuara nga jashteqitje te gjese se gjalle, apo edhe gjate perpunimit me duar te palara apo me kontaktin me ushqime si mishi! Kujdesuni te lani duart mire dhe enet e siperfaqet ku i pergatisni keto sallata te cilat me pare eshte mire ti lani me uje te bollshem disa here dhe ti vendosni edhe pak min ne uje me sode ose uthull molle!