Sëmundjet tumorale në vendin tonë po pësojnë vetëm rritje. Në raportin e Institutit të Shëndetit Publik për kancerin e zorrës së trashë, apo kanceri kolorektal siç njihet ndryshe, thuhet se në 10 vitet e fundit, numri më i lartë është hasur në vitin 2017 me 430 raste dhe në vitin 2021 me 492 raste.
Mjekët vlerësojnë si faktor kryesor rrisku për kancerin e zorrës së trashë, dietën ushqimore.
HYSNI DEDE
GASTROHEPATOLOG
“Jeta e vrullshme, të ushqyerit me produkte jo të shëndetshme si: fast food, mish i kuq apo ushqimet e yndyrshme janë faktorë tipik.”
Edhe vdekjet nga ky lloj kanceri, ashtu si rastet, kanë ardhur në rritje, Sipas ISHP në krahasim me vitin 2015, gjatë vitit 2021 vdekshmëria u rrit me 14%.
HYSNI DEDE
GASTROHEPATOLOG
“Ka një lloj frike nga ana e pacientëvë për tu drejtuar tek mjeku edhe kur dyshojnë dhe i neglizhojnë duke menduar se janë të përkohshme dhe do të kalojnë.”
Sipas ekspertëve tashmë ky kancer nuk po kërcënon më vetëm personat mbi 50-vjeç.
HYSNI DEDE
GASTROHEPATOLOG
“Vitet e fundit është parë një trend i uljes së moshës, tani po e shohim shfaqen e kancerit të zorrës së trashë edhe tek 40 vjecarët. Prandaj apeli ëhstë të bëhën depistime të vazhdueshmez
Studime tregojnë se risku i këtij kanceri mund të ulet përmes shtimit të aktivitetit fizik, uljes së peshës trupore, uljes së konsumit të alkoolit dhe lënies së duhanit.