• Kontakt
  • Kreu
  • Rreth Nesh
Wednesday, December 17, 2025
  • Login
Javanews
  • Politikë
  • Kronikë
  • Ekonomi
  • Bota
  • Sport
  • Kulturë
  • Opinion
  • Tendencë
  • Të tjera
    • Media në Tranzicion
    • Kosova
    • Editorial
    • Kuriozitete
    • Teknologji
    • Sociale
    • Horoskopi
    • Dossier
    • Shëndetesi
No Result
View All Result
Javanews
Home Kryesoret

Receta e gylaçit, ëmblësirës tradicionale turke

by Java News
09/10/2018 15:40
Shperndaj ne FacebookShperndaj ne Twitter

Gylaçi është një ëmbëlsirë e lehtë, që zbukuron sofrat turke, por ka shumë vlera ushqimore dhe meriton të konsumohet gjatë gjithë vitit.

Gylaçi e ka origjinën nga kuzhina e Pallatit në periudhën osmane dhe ka qenë shumë e preferuar nga sulltanët. Në kohët e vjetra, njerëzit e hanin brumin e përgatitur për të, ende pa u tharë mirë, duke i shtuar qumësht dhe sheqer.

Më vonë, brumit iu shtua uji i trëndafilit, i njohur për freskinë e tij dhe kështu mori emrin “gylly ash”, që më vonë u shndërrua në gylaç. Sipas historikut të kuzhinës turke, dihet se kjo ëmbëlsirë është shërbyer në ceremonitë e synetit të fëmijëve të Sulltan Sulejman Ligjvënësit. Për njëfarë kohe gatuhej vetëm për pallatin dhe Sulltanin, por më vonë edhe për popullin.

Për shkak se është e lehtë, kjo ëmbëlsirë është shumë e përshtatshme për sofrën e iftarit.

Sipas specialistëve, ajo është e pasur me vitamina dhe proteina, dhe stabilizon nivelin e sheqerit në gjak, i cili bie gjatë agjërimit, forcon sistemin imunitar, ka ndikim qetësues dhe lehtëson stresin.

PËRBËRËSIT:

9-10 peta gylaçi si bëhen këto

8-9 gota ujë qumësht

1/2 gotë uji sheqer

1/2 gotë çaji ujë trëndafili

3 gota uji arra, lajthi ose bajame të copëtuara kokrra shege për zbukurim

(sipas dëshirës)

PËRGATITJA:

Përziejmë mirë qumështin dhe sheqerin. Masën e përftuar e hedhim në një tenxhere dhe e vendosim të ngrohet në flake të ulët. Pa filluar ende të ziejë, e heqim nga zjarri, i shtojmë ujë trëndafili (nëse nuk e pëlqeni,mund ta anashkaloni këtë hap)dhe e lëmë të vaket.

Petën e gylaçit e shtrojmë në një tepsi të gjerë. Pjesën që del jashtë saj, e presim me kujdes me gërshërë.

Hedhim mbi të përzierjen e sheqerit, ujit të trëndafilit dhe qumështit dhe vazhdojmë në këtë mënyrë derisa të kemi shtruar gjysmat e petave.

Pasi të kemi arritur në gjysmë, sipas dëshirës shtojmë arra, lajthi ose bajame dhe hedhim mbi to një shtresë qumësht. Gjysmën tjetër të petave e shtrojmë në të njëjtën mënyrë si gjysmën e parë.

I zbukurojmë përsëri me arra, lajthi ose bajame dhe kokrra shege. Pjesën e mbetur të përzierjes së lëngshme e shpërndajmë mbi ëmbëlsirë . E lëmë të pushojë gjysmë ore dhe më pas e shijojmë me kënaqësi.

/b.d

Next Post
Vrasja në ish-bllok, shpallet në kërkim policor Elvana Gjata

Vrasja në ish-bllok, shpallet në kërkim policor Elvana Gjata

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Adresa: Rruga “Mihal Popi”, Pallatet 1 Maji, Shkalla 26, Apartamenti 5, Tiranë
  • Email: javanews.al@gmail.com
  • Kontakt
  • Kreu
  • Rreth Nesh

© 2025 JAVA NEWS - Të drejtat mbi përmbajtjen mbrohen sipas etikës profesionale dhe ligjeve të Republikës së Shqipërisë.

No Result
View All Result
  • Politikë
  • Kronikë
  • Ekonomi
  • Bota
  • Sport
  • Kulturë
  • Opinion
  • Tendencë
  • Të tjera
    • Media në Tranzicion
    • Kosova
    • Editorial
    • Kuriozitete
    • Teknologji
    • Sociale
    • Horoskopi
    • Dossier
    • Shëndetesi

© 2025 JAVA NEWS - Të drejtat mbi përmbajtjen mbrohen sipas etikës profesionale dhe ligjeve të Republikës së Shqipërisë.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In