Dieta anti-inflamatore është një model ushqyes me qëllim minimizimin e inflamaciot kronik, përgjegjës për shumë sëmundje. Ai u krijua nga Andrew Weil, një mjek i diplomuar në Harvard, një pionier në fushën e mjekësisë integruese.
Sipas Weil, disa ushqime mund të jenë në gjendje të luftojnë inflamacionin sistematik, që shkaktojnë sëmundje të rënda si ato të zemrës, kancerit dhe Alzheimer. Duke i vendosur këto ushqime në dietën sistematike, mund të rrisni prodhimin e energjisë të trupit dhe për të zvogëluar rrezikun e këtyre sëmundjeve kronike të përhapura në shoqëritë perëndimore.
Si e bëni dietën anti-inflamatore
Kjo dietë parashikon marrjen e 2-3 mijë kalorive ditore të energjisë, në varësi të gjinisë, gjatësisë dhe nivelit të aktivitetit fizik. Shpërndarja e rekomanduar e ushqimeve është 40-50% karbohidrate, 30% yndyrë dhe 20-30% proteina, ndoshta duke u përpjekur për të ruajtur këtë përqindje në çdo vakt.
Ajo është e bazuar në dietën mesdhetare, me shtimin e ushqimeve të caktuara të tilla si çaj jeshil dhe çokollatë e zezë. Përveç kësaj, ajo rekomandon të konsumohen zakonisht ushqime të pasura me omega 3, nëse ju nuk merrni vaj peshku (salmon, sardele, harengë) të paktën dy herë në javë.
Weil rekomandon të zgjidhni burime të karbohidrateve si drithërat, bishtajore, fruta dhe perime; gjithashtu rekomandon të kufizoni konsumimin e yndyrave të ngopura, të merrni burimet e yndyrnave vegjetale, në vend të atyre shtazore. Burime të tjera proteinike të preferuara janë produktet e qumështit (kos dhe djathë) dhe bishtajore (sidomos soja). Në përfundim, dieta anti-inflamator është një dietë e mirë, sepse ajo merr mjaft udhëzime ndërkombëtare për një dietë të shëndetshme, duke shtuar disa kufizime, ndoshta pak të tepruara dhe efektiviteti i të cilave nuk është vërtetuar shkencërisht.