Një studim i ri tregon efektet tepër pozitive të arrëve në shëndet. Mjafton që të konsumoni disa kokrra nga fryti i thatë çdo ditë dhe mund të ndihmojnë në evitimin e një sërë sëmundjesh.
Sipas një studimi të kryer nga Kolegji i Shëndetit në Londër dhe Universiteti Norvegjez i Shkencave, konsumi i arrave ndihmon në parandalimin e sëmundjeve të zemrës por jo vetëm.
Studimi ka treguar se arrët kanë efekte pozitive edhe në parandalimin e kancerit, diabetit, patologjive të frymëmarrjes por edhe obeziteti.
Disa të dhëna domethënëse të studimit:
Analizat e kryera përfshinë plot 29 laboratorë të specializuar. Studimit i’u nënshtruan plot 800 mijë persona, burra dhe gra të moshave të ndryshme.
Studimit i’u nënshtruan edhe persona që mbartnin sëmundjet e zemrës, kancer, diabet dhe patologji të ndryshje të frymëmarrjes.
Studimi arriti në konkluizionin se konsumi i 20 gramëve arra në ditë, redukton me 30 % mundësinë për tu përballur me sëmundjet e zemrës. Po ashtu, fruti ul me 15 % mundësinë e sëmundjes nga kanceri./a.m.