Për italianët, momenti i çmuar i pirjes së një kapuçinoje në mëngjes ose kafe ekspres dhe ngrënia e një ‘cornetto’ të freskët në tavolinën e barit të tyre të preferuar është një nga pikat kryesore të ditës.
Kjo kënaqësi e thjeshtë ishte hequr për gati dy muaj ndërsa baret ishin mbyllur dhe italianët kishin ngecur në shtëpi gjatë bllokimit më të gjatë të anti-koronavirusit në Evropë – dhe kafeja e përgatitur vetë nuk është e njëjta gjë.
Por nga 4 maji, ndërsa kufizimet gradualisht fillojnë të hiqen, baret po lejohen të rihapin duke ofruar shërbimin me porosi – dhe vendasit janë lehtësuar.
“Më në fund mund të shijoj përsëri një nga cornettit e famshëm të Renzos, është një nga më të mirat në Romë. Është e freskët, jo nga frigoriferi, sapo ka dale nga furra dhe më në fund mund ta shijoj përsëri”, thot; Raimondi.
Gruaja e tij Alfredina Trivelli shijonte çdo moment të kafesë së saj barista në një filxhan një përdorimsh, me një maskë mbrojtëse që varej nga qafa e saj – kjo pjesë e rutinës së tyre të mëngjesit u dha banorëve një ndjenjë të kthimit të ngadaltë në normalitet.
“Ne po mundohemi të gjejmë normalitet në këtë moment të veçantë,” tha ajo.
Bari Di Renzo është në sheshin Pantheon, një pikë e nxehtë turistike në Romë që zakonisht do të ishte e mbushur me turma dhe radhë të gjatë turistësh.
Por me shërbimet me porosi, bari po bën vetëm 10 përqind të shitjeve të tij të zakonshme, dhe derisa turistët të kthehen, pronari i barit, Gabriele di Renzo paralajmëron: “biznesi ynë ka vdekur”.
“Sidoqoftë, ne jemi duke u përpjekur, ka shumë kufizime dhe rregulla, dhe kjo e bën të vështirë për ne, do të na krijojë shumë probleme. Sepse për disa nga kufizimet, ka arsye të mira, por të tjera me të vërtetë nuk mund t’i kuptojmë”.
Megjithëse se më shumë se 29,000 italianë vdiqën nga COVID-19 që nga shpërthimi i sëmundjes më 21 shkurt, disa njerëz janë ankuar se kthimi në normalitet është shumë i kufizuar, ndërsa të tjerët shqetësohen se vetëkënaqësia do të çojë në një valë të re infeksionesh./VOA/
/e.rr