Koha kur hani është po aq e rëndësishme sa ajo që jeni duke ngrënë, thotë dietologia në Philadelphia, Theresa Shank. Ajo rekomandon që të hani mëngjesin brenda dy orëve nga momenti kur zgjoheni.
“Ushqimi brenda kësaj kohe përcakton ritmin për një oreks të shëndetshëm dhe stabilizon sheqernat e gjakut gjatë gjithë ditës”, shpjegon Shank. Kur sheqeri i gjakut del jashtë grumbullimit, ajo shpesh shkakton varësinë, dëshirat dhe mbiushqyerje, të cilat duhen shmangur me çdo kusht.
Kjo kohë dy-orëshe e mëngjesit është e këshillueshme për të gjithë, sidomos për të sëmurët kronikë, si ata që vuajnë nga diabeti. Në këtë rast, ju do të dëshironi që koha 2 orëshe midis zgjimit dhe mëngjesit të jetë më e shkurtër – synoni të hani brenda një ore zgjimi për të mbajtur nivelet e glukozës në ekuilibër, thotë Maya Feller, e cila vijon: “Dëgjoj shumë persona të thonë se urrejnë të hanë mëngjes. E keni gabim, duhet të hani diçka”.
Kalimi i mëngjesit shoqërohet me një rrezik në rritje të diabetit të tipit 2. Dhe kapërcimi i një vakti në përgjithësi mund të shkaktojë mjegullim të trurit, nivel më të ulët të sheqerit në gjak dhe një metabolizëm të ngadalshëm.
Askush nuk ju kërkon që të hani një vakt të bollshëm çdo ditë në mëngjes. Vetëm diçka e vogël është e rëndësishme. Pini një gotë ujë kur të zgjoheni për të bërë hidratimin, thotë Shank, pastaj kapni diçka të lehtë për të marrë me vete (si një filxhan jogurt, vezë të ziera ose një frut).
Duke konsumuar diçka të vogël, do të ndihmoni trupin tuaj të përshtatet me idenë e të ngrënit, duke e bërë vaktin e mëngjesit një rutinë të rregullt.
a.çupaj