Kur udhëtojmë në një vend tjetër, një nga kureshtjet më të forta, është kuzhina dhe gatimi i atij vendi. Është tashme gati si një postulat, çdo vend ka qoft edhe një pjatë, e cila përmbledh atë që quhet traditë.
Më posht po rendisim vendet që sipas një klasifikimi të “Lonely Planet”, sugjerohen për t’u vizituar pikërisht për ushqimin e shijshëm që ato të siqurojnë.
1. Tajlanda
Në këtë vend që ndodhet në kryqëzimin ndërmjet Kinës, Indisë dhe Oqeanisë, pjata në përgjithësi është shumë e pasur me hudhra dhe piper, lëng limoni të athët.
2. Greqia
Kuzhina greke shquhet për freskinë e produkteve. Shija e kuzhinës greke shkon që nga vaji i ullirit e deri tek oktapodi. Për këtë kuzhinë janë të papranueshme orvatjet për ta ndryshuar shijen nëpërmjet ndërhyrjeve dhe përpunimeve artificiale që mund të synojnë maskimin e saj.
3. Kina
Në traditën kineze, duke filluar që nga dyqanet në rrugë, dhe deri tek banketet me 5 yje, pjata kineze shquhet për finesën. Parimi më i rëndësishëm i kësaj kuzhine ështëe Yin e Yang (ekuilibër dhe harmoni).
4. Franca
Kuzhina franceze është shumë e përmendur për shijen e saj dhe për përfshirjen në të të shumë përbërësve. Në Francë, klima dhe pozicioni gjeografik që kanë rajonet kanë përcaktuar edhe shumë specialitete të ndryshme.
5. Spanja
E veçanërisht Barcelona, ka fituar me kohë mirënjohjen dhe vlerësimin e shumë kuzhinjerëve të specializuar. Kuzhina katalanase njihet për përdorimin e erëzës së xaferanos, që i jep një shije tepër të veçantë.