BE: E vërteta e COVAX-it dhe si do shpërndahen vaksinat e tepërta

Bashkimi Evropian dëshiron të krijojë një mekanizëm që do ta lejojë atë të ndajë vaksinat e tepërta kundër COVID-19 me vendet fqinje më të varfra dhe Afrikën, tha Komisioneri Evropian për Shëndetësinë.

Bashkimi Evropian, i cili ka një popullsi prej 450 milion banorësh, tashmë ka siguruar gati 2.3 miliardë doza vaksinash dhe kandidatësh për vaksina nga gjashtë prodhues, shumica e të cilave ende nuk janë miratuar.

“Ne jemi duke punuar me vendet anëtare mbi një propozim për një mekanizëm evropian për shpërndarjen e vaksinës përtej kufijve tanë,” u tha Komisionerja Stella Kyriakides eurodeputetëve.

“Mekanizmi do të lejojë që vaksinat të dërgohen në vendet e varfëra para se COVAX të jetë plotësisht funksionale,” tha ajo, referuar një iniciative globale të krijuar verën e kaluar e udhëhequr nga OBSH për të siguruar një shpërndarje të drejtë të vaksinave COVID-19 në të gjithë botën.

COVAX e ka të vështirë të marrë një vaksinë

COVAX tashmë është në funksion, por është e vështirë të blihen vaksina tani për tani. Në dhjetor, ajo njoftoi se kishte bërë marrëveshje për të blerë gati dy miliardë doza, por shumica e këtyre vaksinave u premtuan nga prodhuesit nën kontrata jo-detyruese sepse COVAX aktualisht nuk ka para për t’i rezervuar ato paraprakisht.

“Kompanitë nuk do t’ju japin vaksina nëse nuk paguani paraprakisht,” tha një negociator i vjetër evropian i vaksinave i cili dëshironte të mbetej anonim, duke vërejtur se iniciativa evropiane ishte rezultat i mospërmbushjes së pritshmërive nga COVAX.

Dokumentet e brendshme të rishikuara nga Reuters në dhjetor treguan se drejtuesit e COVAX ishin të vetëdijshëm për rrezikun e lartë të dështimit të mekanizmit për shkak të fondeve të pamjaftueshme dhe marrëveshjeve komplekse kontraktuale.

OBSH ka paralajmëruar se ekzistojnë rreziqe kur bëhet fjalë për shpërndarjen e drejtë të vaksinave, pasi vendet e pasura po ndërtojnë rezerva të mëdha të vaksinave të disponueshme, por është optimist publikisht për COVAX dhe mundësinë e shpërndarjes së vaksinave të para këtë tremujor.

Dhurimi ose shitja e vaksinës së tepërt

Kyriakides tha se skema evropiane duhet t’i japë përparësi punonjësve shëndetësorë dhe grupeve të prekshme në vendet e Evropës Juglindore, Afrikën e Veriut dhe vendeve të varfra nën-Sahariane.

Një zyrtar evropian tha se BE mund t’i japë një pjesë të vaksinave COVAX, e cila më pas do t’i shpërndajë ato në vendet e varfra.

Nuk dihet nëse BE do të dhurojë apo shesë vaksina të tepërta.

Suedia ka krijuar një mekanizëm për shitjen e vaksinave të tepërta. Vendimet për këtë merren nga qeveritë evropiane.

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

LAJMET E FUNDIT

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.