Si çdo 14 mars, të gjithë kanë rendur pas ballokumeve, ëmbëlsira simbol e ditës së verës edhe në Tiranë.
Shpendi, me profesion pastiçier ka punuar edhe si bukëpjekës në emigracion, ndërsa sot na njeh me recetën e përgatitjes së një sheqerpareje në kushtet e shtëpisë, të cilët thotë se e ka mësuar nga mjeshtrit e Elbasanit.
“Ka miell misri, sheqer, gjalpë, vezë. Miellin e kam të shtëpisë time, është bio. Procesi zgjat afro 20 minuta, duhet bërë rrahja e vezëve bashke me gjalpin. Vezët hidhen 1 nga 1 që të shkrihet edhe sheqeri. Pastaj i futet edhe mielli. Pastaj në furrë 10-15 minuta”, shprehet pasticieri Shpend Patria.
Pastiçieri na tregon edhe për numrin e ballokumeve që shiten në ditën kur kjo është ëmbëlsirë është edhe karakteristika e ditës, traditë që sipas tij ka ndryshuar me vitet.
“Në 2006-ën kemi shitur gati 1 mijë copë në ditë. Tani ka rënë 100-150 e shumta”, shprehet ai.
Për t’ju përgjigjur shijeve të qytetarëve janë angazhuar edhe shitësit ambulantë, të cilët i kanë sjellë ballokumet edhe më pranë vendbanimeve të tyre.tch/a.k