Gjatë një studimi afatgjatë është arritur në përfundimin se ushqyerja me gji e fëmijëve për gjashtë muaj ose më shumë ul rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2, pothuajse në gjysmën e femrave pas lindjes, sipas hulumtimi të qendrës kërkimore Kaiser Permanente.
“Ne gjetëm një lidhje shumë të fortë midis kohëzgjatjes së gjirit dhe rrezikut të ulët të zhvillimit të diabetit, madje edhe pasi të kontabilitetit për të gjithë faktorët e mundshëm të rrezikut”, tha autorja kryesor Erica P. Gunderson, shkencëtare e lartë kërkimor.
Gratë që ushqehen me gji për gjashtë muaj ose më shumë në të gjitha lindjet kishin një reduktim prej 47 për qind në rrezikun e tyre për zhvillimin e diabetit të tipit 2 krahasuar me ata që nuk kishin fare gji. Gratë që ushqehen me gji për gjashtë muaj ose më pak kishin një ulje prej 25 për qind në rrezikun e diabetit.
Dr. Gunderson dhe kolegët e tij i analizuan të dhënat gjatë 30 viteve të ndjekjes nga studimi i Zhvillimit të Rrezikut të Arterieve Koronare tek të rinjtë në një hetim kombëtar dhe shumë-qendror të faktorëve të rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare që fillimisht regjistruan rreth 5.000 të rriturit 18-30 vjeç në 1985-1986, duke përfshirë më shumë se 1,000 anëtarë të Kaiser Permanentës në Kaliforni Veriore.
Gjetjet e reja shtojnë një numër gjithnjë në rritje të provave që ushqyerja me gji ka efekte mbrojtëse për nënat dhe pasardhësit e tyre, duke përfshirë uljen e rrezikut për prekjen e nënës nga kanceri i gjirit.
Disa mekanizma biologjikë të besueshëm sipas doktor Gunderson janë të mundshëm për efektet mbrojtëse të ushqyerjes me gji, duke përfshirë ndikimin e hormoneve të lidhura me laktacion në qelizat pankreatike që kontrollojnë nivelet e insulinës së gjakut dhe kështu ndikojnë në sheqerin në gjak.
Bazuar në dëshmi të forta për përfitimet e shumta shëndetësore të ushqyerjes me gji për nënat dhe foshnjat, Qender kerkimore Kaiser Permanente siguron mbështetje të fortë për të gjitha nënat që zgjedhin të japin gji.
“Ne kemi njohur për një kohë të gjatë që ushqyerja me gji ka shumë përfitime si për nënat ashtu edhe për foshnjat, megjithatë, provat e mëhershme treguan vetëm pasoja të dobëta në sëmundjet kronike tek gratë”, tha Tracy Flanagan, drejtore e shëndetit të grave në qendrën kërkimore Kaiser Permanente. “Tani ne shohim një mbrojtje shumë më të fortë nga ky studim i ri që tregon se nënat që ushqehen me gji për muaj me radhë pas lindjes së tyre, mund të ulin rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2. Deri në gjysmën e rritjes së tyre, kjo është një arsye tjetër për mjekët, infermieret dhe spitalet, si dhe politikëbërësit që duhet të mbështesin gratë dhe familjet e tyre për të ushqyer me gji sa më gjatë që është e mundur”. (Medicalxpress.com-TemA TV)