Sëmundjet si diabeti mund të kundërveprohen në mënyrë efektive nga një mënyrë jetese e shëndetshme dhe aktive dhe ushqimi adekuat.
Ushqimet mesdhetare janë provuar të jenë mbrojtëse në këtë kuptim falë pranisë së lartë të vitaminave dhe polifenoleve të cilat me efektin e tyre antioksidues luftojnë plakjen patologjike.
Valter Longo nga Universiteti i Kalifornisë Jugore dhe drejtues i programit “Onkologji dhe jetëgjatësi” në IFOM (Instituti Molekular Onkologjik i Fondacionit Italian Kërkimor të Kancerit), zhvilloi “Dietën e agjërimit” dhe “Dietën e jetëgjatësisë”.
Ato janë dieta bazuar në konsumin e drithërave, peshqve, bishtajoreve, perimeve dhe frutave sezonale, por me një ulje të kalorive midis 50 dhe 70% e cila duhet të ndiqet për pesë ditë një ose dy herë në vit.
DMD, për shembull, ka treguar veten të aftë të zvogëlojë dhjamin e barkut (një burim i molekulave pro-inflamatore) dhe, në të njëjtën kohë, të stimulimit të një procesi të riprogramimit dhe rigjenerimit qelizor.
Për më tepër, këto dieta, si dieta mesdhetare, falë përmbajtjes së mirë të acideve yndyrore të pangopura dhe yndyrave omega-3 (yndyrna thelbësore në ruajtjen e strukturës së membranave të qelizave nervore), janë gjithashtu në gjendje të kundërveprojnë me uljen e kujtesës shpesh prezent në plakje dhe, për rrjedhojë, të parandalojë çmendurinë, duke siguruar jetëgjatësi cilësore.
/a.r