Stina e verës dhe temperaturat e larta që e shoqërojnë atë kanë rritur edhe rastet e helmimeve ushqimore. Mjekët theksojnë rrezikun e shtuar nga problemet gastrointestinale, sidomos gjatë udhëtimeve dhe qëndrimeve në plazh.
“Gjatë verës rriten rastet me helmime ushqimore dhe shqetësime të traktit tretës, për shkak të konsumit të ushqimeve të pakontrolluara ose të ruajtura në mënyrë jo të duhur”, tha dietologia Arlinda Garuci.
Mjekët dietologë tërheqin vëmendjen për më shumë kujdes të shtuar vecanërisht me produktet e bulmetit dhe ushqimet të cilat konsumohen të pagatuara.
“Duhet të kemi kujdes më së shumti me produktet krudo, produktet e peshkut sepse temperaturat e larta mund të krijojnë dhe bakteret siç është salmonela. Bulmeti, qumështi, kosi, djathi, veza gjithashtu nëse konsumohen gjatë periudhës së verës bëhen më të rrezikshme për një helmim”, tha dietologia Arlinda Garuci.
Bluzat e bardha japin disa këshilla në këtë periudhë të nxehtë vere për të shmangur helmimet nga ushqimet.
“Duhet të fokusohemi te produktet që na japin një hidratim të mirë siç është jo vetëm uji, por gjithashtu dhe fruta dhe perime të kësaj stine. Kosin, mishin e bardhë, peshkun, mishin e pulës, dhe gjithashtu proteinat bimore. Gjithashtu e mira është që të konsumojmë ushqime të lehta për organizmin për t’i tretur për të mos lodhur organizmin. Pra larg të skuqurave, alkoolit pasi janë produkte që na dehidratojnë. Një borsë frigoriferike dhe të marin ushqime që konsumohen shpejt jo të lihen me orë të gjata”, tha dietologia.
Temperaturë e lartë, të përziera e të vjella, dhimbje koke, marramendje, dhimbje stomaku janë vetëm disa nga simptomat më të zakonshme të helmimeve nga ushqimet.











