Rizotoja eshte nje nga ato gatimet qe nqs behet ne menyren e duhur eshte e mrekullueshme sado i thjeshte qe te jete.
Rizoto duhet te jete ne dukje pak viskoze dhe relativisht i forte ne kafshim. Per ta bere kete gatime duhen te ndiqen disa hapa specifik dhe perberes specifik.
Per rizoto na duhet :
- Gjysem qepe e prere ne kubik te holle.
- Nje lug vaj ulliri.
- 1.25 litra uje me nje koncetrate pule brenda (ose leng i bere nga zjerrja e kockave te pules)
- 200 gram oriz
- 50 gram gjalp
- 50 gram Parmesan (ose kackavall i thjesht).
- 100-150 ml vere e bardhe, opsionale.
Ujin e cojme ne valim dhe e provojme per krip pastaj e ulim zjarrin ne menyre qe ta mbajme te nxehte por jo ne valim.
Ne nje tigan vecante hedhim vajin dhe qepet e prera, i leme qepet derisa zbuten dhe marrin ngjyre. Me pas shtrojme orizin dhe e skuqim per disa minuta.
Hedhim 1/4 e ujit dhe 1/4 e veres dhe e trazojme vazhdimisht derisa ta kete thithur te gjithin dhe pastaj shtojme nje doze tjeter. Vazhdojme te shtojme uje dhe vere derisa eshte gatuar ne baze te preferences tuaj.
Ne kete faze e heqim nga zjarri dhe shtojme gjalpin dhe djathin dhe e trazojme derisa te jene bashkuar ne nje mase viskoze dhe kremoze. E kontrollojme per kripe dhe servirim te nxehte sic eshte.