Njerëzit kanë nevojë për ushqim për të mbijetuar, mirëpo ka edhe nga ato ushqime që më shumë se për të “mbushur barkun”, janë shenjë e jetës luksoze.
Ka nga ato ushqime që ndoshta mund t’i keni dëgjuar shpesh herë në filma, apo në dieta të personazheve të njohura, por nuk i keni provuar asnjëherë, dhe ndoshta shanset janë që të mos i provoni kurrë.
Më poshtë, po ju sjellim disa nga ushqimet më të shtrenjta në botë.
Havjar
Një kilogram haviar shitet 113,600 dollarë, e ndërsa kur gatuhen spërkaten në mënyrë të bollshme me një shtresë ari të ngrënshëm 22 karatësh.
Shafrani
Shafrani, një erëz që rrjedh nga lulja e Crocus sativus. Ka një shije unike dhe aromë lulesh, ndërsa shitet nga 10 deri në 20 dollarë për gram. Zakonisht rritet në Iran dhe është një përbërës i domosdoshëm në gatimet spanjolle, marokene dhe indiane.
Viçi Kobe
Viçi më i shtrenjtë në tregun botëror është Kobe japonez. Mund të kushtojë diku nga 25 deri në 50 dollarë grami.
Ton i kuq
Në Tokio në janar, një kg ton i kuq u shit për 1,287 dollarë, ndërsa një copë më vete në një restorant kushton deri në 80 dollarë.
Tartufi i bardhë
Tartufi Alba është një nga tartufët më të shtrenjtë në botë dhe gjenden kryesisht në Piemonte italiane, por edhe në zonat e Kroacisë dhe Sllovenisë. 28.35 g tartufi i bardhë mund të kushtojë mbi 250 dollarë.
Fletë ari të ngrënshme
Gjethet e floririt të ngrënshëm shpesh ” përhapen ” mbi sipërfaqen e një torte ose të produkteve të pjekura, kryesisht për qëllime dekorative. Ato janë pa shije dhe përmbajnë një sasi të vogël argjendi natyral, ndërsa çmimi i tyre varion sipas cilësisë, nga 169 deri në 15.000 dollarë për kilogram.