E transformuar në organet e tretjes, një molekul e shegës mundëson luftën e frytshme kundër plakjes së muskujve: e kanë zbuluar hulumtuesit e Universitetit Politeknik të Lozanës, shkruan voal.ch. Rezultatet janë konsideruar “spektakolare”.
Me kalimin e viteve, pejzat e qelizave, të cilat funksionojnë si gjeneratorë në miniaturë të energjisë, humbin vazhdimisht efikasitetin e tyre. Funksionimi i dobësuar i tyre vepron negativisht ndaj energjive muskulore.
Një grup hulmtuesish të universitetit të lartpërmendur, me të cilëve ish presidenti Patrick Aebischer, si dhe shoqata Amazentis, janë autorë të një zbulimi spektaklorar, pubikuar në revistën “Nature Medicine”.
Zbulrimi ka ardhur duke analizuar shegën dhe më saktësisht një molekul të frutit. Pasi është transformuar nga flora bakteriale e organeve të trejtes, molekula ka arritur t’i riparojë pejzat me defekte, pohojnë autorët e hulumtimit.
Hulumtimi do të bëhet pjesë e strategjive ushqyese të grupeve të mëdha industriale e farmaceutike. Nestlé, për shembull, ka inauguruar më 2012 në Universitetin Politik të Lozanës qendrën e saj, Institute of Health Sciences, ku parashikohet të investohen 500 milionë franga në dhjetë vjet. Aebischer është anëtar i këshillit të administratës së shumëkombëshes me origjinë nga Amazentis.
ma.me