Sa shpesh shqetësoheni për shëndetin tuaj të mëlçisë? Shumica e njerëzve e injorojnë këtë çështje nëse nuk janë diagnostikuar me sëmundje të mëlçisë siç janë cirroza, sëmundja e mëlçisë yndyrore, etj. Është thelbësore të kujdesesh për mëlçinë tënde pasi ajo luan një rol thelbësor në rregullimin e shumë funksioneve të trupit tuaj, përfshirë rregullimin e metabolizmi, shndërrimi i lëndëve ushqyese në diçka që trupi juaj mund ta përdorë më vonë. Ndërsa është e rëndësishme të dini se çfarë ushqimesh të hani, ju gjithashtu duhet të keni kujdes për ushqimet që duhet të shmangni.
Larg ushqimeve me yndyrë
Ushqime të yndyrshme: Konsumimi i ushqimeve që përmbajnë shumë yndyra të ngopura si patatet e skuqura, burgerët, etj mund të ndërpresin funksionin e mëlçisë tuaj. Kjo gjithashtu mund të rezultojë në zhvillimin e mëlçisë yndyrore. Mund të çojë edhe në inflamacion, i cili mund të shkaktojë një problem të quajtur cirrozë (dhëmbëza të mëlçisë). Ju duhet të shtoni sa më shumë fibra në dietën tuaj sesa ushqime që përmbajnë yndyra.
Sheqeri
Shmang sheqerin: Pakëso konsumin e sheqerit nëse dëshiron ta mbash mëlçinë të shëndetshme. Mëlçia juaj është përgjegjëse për të shndërruar sheqerin në yndyrë dhe kur ju mbingarkoni mëlçinë tuaj me shumë sheqer, ajo fillon të prodhojë shumë yndyrë. Nëse ndodh kjo ju mund të prekeni nga sëmundja e mëlçisë yndyrore.
Alkooli
Alkooli: Konsumimi i tepërt i alkoolit mund të shkaktojë dëmtime të mëlçisë dhe madje mund të çojë në cerozë. Studimet sugjerojnë që gruaja nuk duhet të pijë më shumë se një gotë alkool dhe burri duhet ta kufizojë atë në dy gota në ditë.
Mallrat e ambalazhuara
Mallrat e Paketuara: Nëse nuk e dinit tashmë, ushqimet e paketuara mund të bëjnë kërdinë në mëlçinë tuaj. Shumica e ushqimeve të paketuara përmbajnë shumë kripë, sheqer dhe yndyrë, të gjitha këto janë të dëmshme për mëlçinë tuaj. Ajo që mund të bëni është të mbani me vete disa meze të lehtë të shëndetshme si një pako me arra etj.
Qumësht
Qumështi përmban yndyrë të ngopur, e cila nuk është ideale për një person që vuan nga mëlçia. Nëse dëshironi të kufizoni dëmtimin e mëlçisë, duhet të zvogëloni marrjen e qumështit të plotë. Ju mund të zgjidhni qumësht me pak yndyrë ose të konsumoni çaj jeshil, çaj kanelle etj. Studimet shpesh kanë lidhur konsumimin e çajit jeshil me një mëlçi të shëndetshme.
Gjalpë
Produktet e qumështit, përfshirë gjalpin, shpesh janë shoqëruar me probleme të mëlçisë. Kjo sepse përmban nivele të larta të yndyrës së ngopur, e cila nuk është e mirë për mëlçinë. Ju mund të konsumoni vaj ulliri, i cili përmban acide yndyrore omega-3 që pakësojnë rrezikun e sëmundjeve të mëlçisë. /t
/a.r