Majdanozi është erëza më popullore në botë, e cila mund të gjendet pothuajse në çdo supermarket gjatë gjithë vitit. Ai ka shije delikate dhe gjethe të bukura me ngjyrë të gjelbër të ndritshme, gjë që e bën të pazëvendësueshëm si aromë ose dekorim për ushqim.
Ne jemi aq të mësuar me majdanoz sa shpesh nuk mendojmë për këtë, se kjo nuk është vetëm erëz, por edhe një bimë që ka vlerë të lartë ushqyese dhe veti medicinale, transmeton KosovaPress.
Majdanozi përmban dy grupe përbërësish të veçantë, të cilat janë shumë të rëndësishme për shëndetin tonë, siç janë vajrat esenciale natyrore dhe flavonidet. Përveç kësaj, majdanozi është një burim i shkëlqyer i vitaminave C, A dhe K. Ai mbron nga kanceri për shkak të vetive dhe është burim i pasur me antioksidues.
Po ashtu, mbron shëndetin e zemrës dhe nga artiri reumatik. Majdanozi i freskët është më i mirë se i tharë. Nëse keni nevojë për të blerë majdanoz të thatë, zgjidhni atë me rritje organike.
Zgjidhni një majdanoz me një gjethe jeshile të errët. Shmangni degët që kanë ngjyrë të verdhë – kjo është një shenjë se ato janë të vjetra ose të dëmtuara. Ju mund të vendosni majdanoz të freskët në frigorifer në një qese plastike. Nëse keni majdanoz të tepërt, ju lehtë mund ta thani atë duke e copëtuar dhe duke e lënë atë në një leckë kuzhine. Kur të thahet, mbajeni në një shishe qelqi të mbyllur mirë në një vend të errët, të ftohtë dhe të thatë. (b.an)