Pazari në markete po bëhet çdo ditë e më i vështirë e më i rrezikshëm. Në çdo raft fshihen ushqime të tmershme të mbushura me kripë dhe konservues, drithërat e mëngjesit janë më të ëmbla se çokollata, dhe mishi i përpunuar është i mbushur me konservues nitrite, të cilët mund të formojnë komponime të dëmshme kur gatuhen.
Një term i ri që po qarkullon për të përshkruar këta njerëz të keq ushqyer: Ushqime ultra të përpunuara (upf).
Në librin e tij të ri, “Njerëz ultra të përpunuar”, Chris van Tulleken, një mjek dhe prezantues televiziv, argumenton se upf-të dominojnë furnizimin me ushqim në vendet e pasura, dhe gjithashtu po futen në dieta në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme. Ndërsa shtohen Upf, po ashtu shtohen edhe shqetësimet për efektet e tyre në shëndetin e njeriut.
Sa të këqija janë upf-të dhe çfarë na bëjnë?
Koncepti i upfs u ideua nga Carlos Monteiro, një shkencëtar brazilian, në 2009. Ekipi i tij i nutricionistëve vëzhgoi se megjithëse njerëzit në Brazil po blinin më pak sheqer dhe vaj, normat obeziteti dhe diabeti i tipit 2 po rriteshin. Kjo ishte për shkak se ata po hanin më shumë sheqer, yndyrna dhe aditivë në ushqime të paketuara dhe vakte të parapërgatitura. Si përgjigje, z. Monteiro propozoi një sistem klasifikimi ushqimor për të marrë parasysh shkallën e përpunimit të përfshirë në furnizimin me ushqime.
Përpunimi mund t’i bëjë ushqimet e shëndetshme të pashëndetshme: frutat, për shembull, shkojnë nga të shëndetshme në të pashëndetshme pasi thahen, shtrydhen ose ëmbëlsohen.
Sistemi i Monteiro, i quajtur Nova, i vendos ushqimet në katër “kova”:
-ushqime të papërpunuara dhe të përpunuara minimalisht;
– përbërës të përpunuar të kuzhinës;
-ushqime të përpunuara;
– ushqime ultra të përpunuara.
Kjo lejon dallimin më të imët midis shkallëve të ndryshme të përpunimit. Kështu, produktet kryesore si orizi, vaji ose mielli, të cilat të gjitha kërkojnë përpunim minimal për konsum, nuk i përkasin të njëjtës kategori si një Tëinkie.
Upf-të shpesh kalojnë nëpër shumë procese industriale të sofistikuara. Kjo nuk i bën të gjitha të pashëndetshme si parazgjedhje – një zëvendësues i mishit me bazë soje mund të jetë pjesë e një vakti të ekuilibruar – por konsumi i shpeshtë i UPF shkakton një sërë çështjesh.
Shumica përmbajnë një përzierje përbërësish artificialë, shumë kripë dhe sheqer dhe pak lëndë ushqyese. Ndoshta, disa upf janë më shumë të ngjashme me produktet industriale sesa me ushqimin.
Duke marrë parasysh shijet dhe shijet e tyre, upf-të janë projektuar që të jenë më të lehta për t’u ngrënë në sasi të mëdha sesa ushqimet e plota (provoni të lini patate të skuqura në fund të paketës).
Shtrirja e problemit u zbulua në vitin 2019 nga studiuesit në Institutin Kombëtar të Shëndetit në Amerikë, të cilët mblodhën vullnetarë dhe u ofruan dy grupeve aq ushqim sa donin. Gjatë dy javëve, ata që ishin në një dietë ultra të përpunuar hëngrën rreth 500 kalori më shumë çdo ditë, afërsisht ekuivalente me një McDonald’s Big Mac, duke i bërë ata të shtojnë peshë; ata që ishin në dietë të papërpunuar hanin më pak dhe dobësoheshin.
Ngrënia e ushqimeve ushqimore gjithashtu është lidhur me shëndetin e dobët më gjerësisht. Një studim tjetër në vitin 2019 zbuloi një lidhje midis marrjes së UPF-ve dhe rrezikut të përgjithshëm të sëmundjeve kardiovaskulare dhe cerebrovaskulare, të cilat prekin trurin, si goditjet në tru.
Një tjetër studim i kohëve të fundit tregoi se ngrënia e më pak Upf lidhej me rrezikun më të ulët të një numri kanceresh. Një dietë e pasur me UPF duket se ndikon gjithashtu në mikrobiomën e zorrëve, triliona baktere që kontribuojnë në shëndetin në një sërë mënyrash. Këto lloj studimesh asociacioni nuk mund të provojnë shkakun.
Thënë kështu, ka shumë prova që lidhin shumë përbërës në upfs, të tilla si sheqeri, kripa, karbohidratet e rafinuara dhe yndyrnat e ngopura, me rezultate negative shëndetësore.
/a.r