Thuhet se Gjermania filloi traditën e festimit të Krishtlindjeve me një pemë. Ushqimet më të njohura ishin gatimet e perimeve, të peshkut ose mishit. Ndërsa disa vende ende ndjekin tradita të ngjashme, të tjerët krijuan mënyrat e tyre të veçanta për të festuar këtë festë. Për shembull, disa vende e lidhin Krishtlindjen me ëmbëlsira, oriz dhe të tjerët nuk mund t’i kenë ato pa lakër Brukseli. Ja një udhëtim gastronomik nëpër botë për të zbuluar traditat më interesante të gatimit.
Japoni – Toshikoshi soba
Ōmisoka, ose Nata e Vitit të Ri, është një kohë e veçantë për japonezët pasi gjatë këtij momenti ata reflektojnë mbi të kaluarën e tyre dhe përgatiten për vitin e ardhshëm. Soba pritet lehtë me shkopinj, kjo është arsyeja pse simbolizon zakonin e lënies së vështirësive të vitit.
Danimarka – Risalamande
Baza e tij është një buding i butë orizi i përzier me bajame të copëtuara dhe krem pana të vaniljes. Për të shtuar më shumë shije dhe ngjyrë, ata e zbukurojnë atë me salcë qershi. Në mënyrë tipike, shërbehet gjatë darkës pas pjatës kryesore.
Franca – Eskarkotët
Emri i pjatës fjalë për fjalë do të thotë “kërmill i ngrënshëm”, dhe është bërë një nga pjatat më ikonike franceze. Gjatë Krishtlindjeve, ato zakonisht shërbehen me hudhër dhe gjalpë majdanozi.
Polonia – Gołąbki
Njerëz nga kultura të ndryshme shijojnë këtë pjatë që përbëhet nga mishi i bluar i mbështjellë me lakër. Polakët i shërbejnë të zhytur në salcë domate gjatë pjatës kryesore të Krishtlindjeve.
Kina – Oriz me 8 thesare
Pjata përbëhet nga orizi glutinoz me një kombinim të 8 frutave që, siç besojnë kinezët, sigurojnë shëndet të mirë. Ato quhen thesare dhe zakonisht përbëhen nga hurma të kuqe të thata, fara zambak uji, kumbulla, pjepër dimri, bajame të thata, paste të fasuleve të kuqe, fasule të ndryshme dhe arra.
Meksikë – Tamales
I dashur nga Mesoamerikanët, ky trajtim popullor është bërë nga një brumë me bazë misri që është mbështjellë me një gjethe bananeje dhe gatuhet në avull. Mbushje si mishi, djathi, perime dhe speca djegës mund të shtohen për të krijuar një shije më të pasur.
Italia Jugore – Festa e Shtatë Peshqve
Italianët e quajnë Festa “Dei sette pesci”, dhe është një darkë tradicionale e përbërë nga 7 pjata të ndryshme peshku.
Kanada – lakër Brukseli
Pushimet e dimrit dhe të Krishtlindjeve nënkuptojnë gjithashtu fillimin e sezonit të lakrave të Brukselit për shumë kanadezë. Ky perim është i shijshëm kur gatuhet me shurup pane apo proshutë.
Hungari – Supa e peshkatarit
E nxehtë dhe pikante, me speca, krap ose peshq të tjerë të lumenjve, kjo supë popullore e kuqe e ndezur u sjell ngrohtësi hungarezëve gjatë dimrit. Kjo pjatë është një nga më pikantet në Evropë.
Norvegji – Tortë me kurorë
Kjo tortë gatuhet gjatë festave të ndryshme dhe rasteve të veçanta si Krishtlindjet, Natën e Vitit të Ri, dhe dasmat në Norvegji dhe Danimarkë, dhe ka ekzistuar që nga shekulli i 18-të! Tradicionalisht, 18 unaza keku të bëra nga mielli i bajames shtresohen njëra mbi tjetrën dhe zbukurohen me krem sheqeri./m.j